Какво прави Комисията Европейската комисия има за цел осигуряване на високо равнище на безопасност на храните и здраве на животните и растенията в рамките на ЕС чрез последователната стратегия От фермата до трапезата и подходящ мониторинг, като същевременно се гарантира ефективното функциониране на вътрешния пазар.Прилагането на тази интегрирана политика за безопасност на храните в ЕС намира израз в различни действия:осигуряване на ефективни системи за контрол и оценяване на съответствието със стандартите на ЕС в областта на безопасността и качеството на храните, здравето на животните, хуманното отношение към животните, храненето на животните и здравето на растенията в рамките на ЕС, както и в държави извън Съюза във връзка с техния износ за ЕСосигуряване на бърза реакция при откриване на рискове за общественото здравеуправление на международните отношения с държави извън ЕС и с международни организации във връзка с безопасността на храните и стандартите за здравето на животните и растениятауправление на отношенията с Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и осигуряване на научно обосновано управление на риска.Новини, свързани с безопасността на хранитеУебсайт за безопасността на хранитеВижте какво правят в областта на безопасността на храните другите институции на ЕС Основни инициативиХрани и фуражиСтратегия „От фермата до трапезата“Здравеопазване и хуманно отношение към животнитеЗдраве на растенията, пестициди и ГМОЕкспертни групиКомитети Информация по тематаЗаконодателствоПолитикиФинансиране и безвъзмездни средстваТъргове и обществени поръчкиКонсултации ТемиPublic healthAgriculture and rural development ВедомстваHealth and Food SafetyEuropean Health and Digital Executive Agency