
 
 
 
 
 
 

 
 

CALL FOR PROPOSALS 
 

EP-COMM-SUBV-2025-MEDIA 
 

Questions and Answers 
 

V.2 20 December 2024 
  

You will find below the list of asked questions and replies based on received questions for this 
calls for proposals. Please note that the present document aims to complement and clarify the 
current call for proposals and its documents of guidance and does not replace them. The Q&As 
will be periodically published; applicants are invited to check the following website regularly: 

https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants  

https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants
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QUESTION 1:  
 
Our media outlet has indeed been registered for more than two years. However, the legal 
form of the publisher has changed within this period, while the entity itself and its activities 
have remained consistent. 
 
Could you please confirm whether, under these circumstances, we are eligible to apply for 
the grant? 
 
 
ANSWER 1: 
 
 
For the sake of transparency and equal treatment, we cannot provide a prior assessment of 
the eligibility of any particular entity. 
 
To be eligible for a grant under the call EP-COMM/SUBV/2025/MEDIA, the legal entity 
applying must have been constituted and registered as a legal entity for at least two years 
at the time of application. If your organisation has undergone a change in its legal form but 
has maintained continuity in its activities and operations, it may still be eligible to apply.  
 
To confirm eligibility under these circumstances, we would recommend submitting your 
proposal with documentation that demonstrates: 
 

 The continuity of the entity's operations and activities despite the change in legal 
form. 

 The registration history of the entity in its previous and current legal forms, 
including supporting documents such as historical registrations or declarations of 
legal transformation. 

 

 
 

*** 
 
QUESTION 2: 
 
At the platform, the deadline is 22nd of January of 2025. However, in the call document, 
in the Section 4 (Timetable and deadlines), the deadline for submission is still the 15th of 
January 2025. Could you clarify when exactly is the exact date of the submission deadline? 
 
 

ANSWER 2: 
 
 

The submission deadline has recently been extended from 15th January to 22nd January 
2025. The table in the call document has already been updated; please note that the official 
deadline is 22nd January 2025 at 17:00 CET. 
 

 
 

** 
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QUESTION 3: 
 
Can we provide the Financial Statements in our own language – as Bulgarian is one of the 
official languages of EU or should we translate them in English? 
 
 
ANSWER 3: 
 
 
We confirm that the financial statements can be submitted in any official EU language, so 
sending them in Bulgarian is possible. 
 
 

 
*** 

 
 

QUESTION 4: 
 
When can we start the research/shooting of our project? Can those costs be eligible from 
the submission of the application, or will they be eligible from the notification of the grant, 
or after the signature of the grant?    
 
 

ANSWER 4: 
 
 
 
Regarding the start of the research or shooting for your project, please note the following: 
 

 The eligibility period for proposed actions is set out in the Call for Proposals as 
September 2025 to March 2027 (Section 6.6). All actions must have a minimum 
duration of six months and must take place within this timeframe. 
 

 For selected projects, the official start date will be fixed in the Grant Agreement and 
is typically set as September 2025. 
 

 In very exceptional cases, applicants may request a retroactive start date up to the 
date of submission, provided there is appropriate justification proving the necessity 
of starting earlier, as outlined in the Financial Regulation (Art. 196). 

 

 
 

*** 
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QUESTION 5: 
 
Does this grant amount between EUR 30.000 and EUR 150.000 (Section 6.7) refer to the 
part which the European Parliament will cover – for example these max 60%? Or do you 
mean that the overall budget value of the whole project including what we cover and what 
the EP covers should not be more than EUR 150.000? 
 
 
ANSWER 5: 
 
 
The indicated maximum grant amount of 30.000 € to 150.000 € refers to the contribution 
that the European Parliament may provide to cover up to 60% of the total eligible costs 
actually incurred by the beneficiary and its affiliated entities for the project. 
 
The overall budget value of the project is not subject to a maximum limit. However, proposals 
are expected to request a contribution from the European Parliament (maximum grant 
amount per project) within the range of 30.000€ to 150.000€ (see section 10.2). The 
contribution from the European Parliament will not exceed 60% of the eligible costs actually 
incurred. The rest must come from the beneficiary's own resources, income generated from 
the action or financial contributions from third parties. 
 
 

 
*** 

 
 
QUESTION 6: 
 
In the applicants financial capacity, there is a minimum requirement, indicating that the 
applicants should have an average turnover/income in the last 2 financial years of at least 
100% of the total cost of the action. The total cost of the action refers to the call budget of 
EUR 5.000.000, or the cost of the budget proposed by the applicant?   
 
 
ANSWER 6: 
 
 
As stated in section 7.1 of the Call for Proposals, applicants must demonstrate an average 
turnover/income over the last two financial years of at least 100% of the total cost of the 
action. To specify, the “total cost of the action” refers to the budget proposed by the 
applicant in their project proposal, not the overall available budget for the call (5.000.000 €). 
 
This requirement ensures that applicants have stable and sufficient financial resources to 
implement the proposed action. 
 
 
 

*** 
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QUESTION 7: 
 
Who can we contact regarding the details of the call for proposals mentioned in the 
subject, and is there a designated contact person in Hungary? 
 

 
ANSWER 7: 
 
 
There is a single point of contact for all queries related to this call, which is the designated 
email address provided in the call documentation (media-grants@europarl.europa.eu). All 
requests from all countries are managed centrally through this email channel to ensure 
consistency and efficiency in responding to inquiries. 

 
 
 

 
 

QUESTION 8: 
 
Does the application submission require using a draft of the Restructured Simplified 
Accounting Balance Sheets and Profit and Loss Account, or are we allowed to use our own 
Balance Sheets and Profit and Loss Account instead? 
 

 
ANSWER 8: 
 
 

The Restructured Simplified Accounting Balance Sheets and Profit and Loss Accounts 
(Annex IV) must be completed using the template available in the Submission System. You 
can also access this template on our webpage via the following link 
https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/media-and-events.  
 
 
 

 
*** 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

mailto:media-grants@europarl.europa.eu
https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/media-and-events
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QUESTION 9: 
 
I am writing to you to enquire about the possibility of carrying out a Media Actions project 
in Catalan. Could you please confirm whether Catalan is an accepted language for the 
development and implementation of Media Actions projects? 
 

ANSWER 9: 
 
 
We confirm that the Media Actions of the proposal can be operated in Catalan. 
 
 

*** 
 
 

 
QUESTION 10: 
 
In the draft estimated budget (Column D, Row 3), a Monthly Rate is specified. However, 
none of our team members will work full-time or have a fixed pro-rata. Can I change this 
to a Daily Rate? I will explain the budget in the Description of the Action (PART B) of the 
Application Form. 
 
 
ANSWER 10: 
 
 
As per the Guide for Applicants, the EP may accept a different method of calculating 
personnel costs used by the beneficiary, if it considers that it offers an adequate level of 
assurance of the costs declared being actual (Appendix 1). 
 
You can calculate personnel costs using a daily rate instead of a monthly rate when team 
members are not working full-time or at a fixed pro-rata on the action. This adjustment is 
allowed, provided the daily rate is calculated as {annual personnel costs ÷ individual annual 
productive days}, and the number of actual days worked is clearly documented and verifiable.  
 
You may modify the budget template to reflect the daily rate, changing accordingly fields 
from month to day parameters, as in your attached file, and explain the calculation method 
in Part B (Description of the Action) of the Application Form. 
 
 
 

*** 
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QUESTION 11: 
 
In the budget form, the column in the personnel costs states: Time allocated to the project 
(months). If we apply for b (ii) from the Guide For Applicants - hourly/daily rate, how 
should this be applied in the budget? Do we change the monthly time to daily/hourly or 
how do we proceed? 
 
 
ANSWER 11: 
 
 
 
As per the Guide for Applicants, the EP may accept a different method of calculating 
personnel costs used by the beneficiary, if it considers that it offers an adequate level of 
assurance of the costs declared being actual (Appendix 1). 
 
If you are using method b(ii) (hourly/daily rate), you should convert the monthly time to an 
appropriate hourly or daily rate. In the budget, clearly specify the method you are using 
(hourly or daily rate), and provide the estimated number of hours or days worked. Ensure 
that these estimates are verifiable and in accordance with the rules for hourly/daily rates set 
forth in the Guide for Applicants. 
 
 
 

*** 
 
 
 
QUESTION 12: 
 
Could I please request the latest rankings of the calls for proposals for grants in media 
actions for communication? 
 
 
ANSWER 12: 
 
 
You can find information about all grants awarded by the European Parliament’s Directorate-
General for Communication over the past two years under the "Ex-Post Publication" section 
of the EP DG COMM Grants Webpage. The details are available at the following link: 
https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/ex-post-publication. 
 
 

 
*** 

 
 
 
 
 

https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/ex-post-publication
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QUESTION 13: 
 
Are crafts eligible applicants for this MEDIA Call for Proposals? 
 
 
ANSWER 13: 
 
 
For the sake of transparency and equal treatment, we cannot provide a prior assessment of 
the eligibility of any particular entity. 
 
To be eligible for a grant, applicants must be able to demonstrate that they are: 
 

 A legal person constituted and registered as a legal entity for at least two years at the 
time of application; 

 A legal person established in one of the Member States of the European Union; 
 A legal person with no political affiliation. 

 
Without going into your particular case, craft organizations, provided they meet these 
eligibility criteria and are legally constituted entities, may be eligible to apply. However, 
please ensure that your organization adheres to all relevant requirements set out in the call 
and submits the necessary supporting documents during the application process. 
 
We highly recommend that you carefully review the financial and operational capacity 
requirements (Section 7). 
 
 

*** 
 
 
 
QUESTION 14: 
 
Regarding the main objectives of the tender, could you clarify in which language it should 
be provided? Should it be in English or in the language of the applying company? 
 
 
ANSWER 14: 
 
 
As outlined in Section 12, Language, of the Call for Proposals document, proposals may be 
submitted in any official EU language; however, for reasons of efficiency, applicants are 
strongly advised to use English or French for the entire application. 
 

 
*** 
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QUESTION 15: 
 
Is there a list of previous grantees that I could see? Annexes to be uploaded with the 
application - do all these need to be in English? If financial reports need to be translated, 
are there guidelines for this? The originals are in Finnish. 
 
 
ANSWER 15: 
 
 
 

1. You can find information about all grants awarded by the European Parliament’s 
Directorate-General for Communication over the past two years under the "Ex-Post 
Publication" section of the EP DG COMM Grants Webpage. The details are available 
at the following link: https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-
grants/en/grants/ex-post-publication. 
 

2. We confirm the Annexes can be sent in Finnish. Proposals and all reports may be 
submitted in any official EU language. For reasons of efficiency, we strongly advise 
applicants to use English or French for the entire application. 

 
 

*** 
 
 
QUESTION 16: 
 
Could you please clarify the correct submission deadline? The latest version of the Call for 
Proposals document states the deadline is January 22nd, while the submission portal 
shows January 15th. 
 
 
ANSWER 16: 
 
 
The submission deadline has recently been extended from 15th January to 22nd January 
2025. The submission portal has already been updated to reflect this change. Please note 
that the official deadline is 22nd January 2025 at 17:00 CET. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/ex-post-publication
https://www.europarl.europa.eu/contracts-and-grants/en/grants/ex-post-publication
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QUESTION 17: 
 
Could you kindly clarify whether an entity currently in a "state of liquidation" is eligible to 
participate in the call for proposals? If this is not possible, can an affiliated entity, which is 
not in liquidation and could subcontract tasks to the liquidated entity, apply for the grant? 
 
 
ANSWER 17: 
 
 
For the sake of transparency and equal treatment, we cannot provide a prior assessment of 
the eligibility of any particular entity. 
 
Under the Financial Regulation (EU, Euratom) 2024/2509, specifically Article 138, it is 
established that entities in a state of liquidation are generally excluded to receive EU funding. 
While the regulation does not automatically disqualify a company in liquidation from applying, 
the legal status of the company can have significant implications for the implementation of a 
project, particularly regarding financial and operational stability. In any case, the applicant 
must declare its exclusion situation, explain the remedial measures taken, and provide 
assurances that this situation does not represent a financial risk 
 
In this call for proposal, the third parties allowed to participate in the action are affiliated 
entities and subcontractors. Affiliated entity is a legal person that has a link with a 
beneficiary, in particular legal or organizational, which is neither limited to the project nor is 
established for the sole purpose of its implementation. 
 
In this context, your organization and affiliated entity could submit a proposal as main 
applicant and affiliated entity. Please note that the exclusion situation applies to both the 
main applicant and the affiliated entities as outlined in Guide For Applicants (p.14). 
 
 

*** 
 


