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Question for written answer E-007464/2011
to the Commission
Rule 117
Alexandra Thein (ALDE), Proinsias De Rossa (S&D), Margrete Auken (Verts/ALE), Véronique 
De Keyser (S&D), Ivo Vajgl (ALDE), Hélène Flautre (Verts/ALE), Sir Robert Atkins (ECR), 
Kyriacos Triantaphyllides (GUE/NGL) and Mário David (PPE)

Subject: Framework Programme funding of research activities carried out in Israeli settlements 
established in occupied territory

Ahava Ltd is a participant in three projects under the Seventh Framework Programme and is a 
coordinator of one. It has been created under the national law of the State of Israel and maintains a 
legal address and some physical presence in Israel. 

However, Ahava Ltd implements its FP7-supported research activities in laboratories and facilities 
established in the Israeli settlement of Mitzpe Shalem in the Israeli-occupied West Bank. 

Article 2(1) of the FP7 rules for participation defines a ‘legal entity’ as ‘any natural person, or any legal 
person created under the national law of its place of establishment, or under Community law or 
international law, which has legal personality and which may, acting in its own name, exercise rights 
and be subject to obligations...’. 

Does Ahava Ltd meet this criterion for participation as a ‘legal entity’? Is it also eligible for participation 
in the FP7 as a legal entity established in the State of Israel pursuant to the Agreement associating 
Israel with the FP7?  

Article 2(1) of the FP7 rules for participation also stipulates that ‘in the case of natural persons, 
references to establishment are deemed to refer to habitual residence….’ 

Are natural persons that are ‘habitually resident’ in the territories occupied by Israel in 1967 and 
declare to the Commission that they are ‘habitually resident’ (i.e. établis) in the State of Israel in 
accordance with Israel’s legislation and administrative practice eligible for participation pursuant to the 
Agreement associating Israel with the FP7? Are such natural persons eligible for participation 
independently of that Agreement? 

Is the Commission aware of any provision of EU law that obligates it not to fund activities carried out 
in Israeli settlements and settlement-based research facilities that have been established in occupied 
territories in contravention of international law? 

 


