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Rule 117
Ria Oomen-Ruijten (PPE)

Subject: Amendments to the Dutch Care Insurance Act contrary to the free movement of patients 
- follow-up question

In answer to Question E-004616/2013, the Commissioner stated that care insurers cannot restrict 
access to cross-border healthcare and reject reimbursement on the grounds that they do not have a 
contract with a given provider of healthcare in another EU Member State. The Netherlands 
Government does not consider that its proposed legislative amendment breaches European law. 
Before the calendar year, policy-holders choose an insurance policy for the year ahead. In so doing, 
they choose between a ‘naturapolis’ (designated care providers policy), a ‘restitutiepolis’ (non-
contracted care policy) and a policy combining elements of both. In the case of the ‘naturapolis’, the 
insured person is in principle expected to use care providers who have a contract with the care 
insurer. Thanks to the selective purchase of care by the care insurer, the nominal premium for such a 
policy is generally lower than for a ‘restitutiepolis’.

1. If a patient has opted for a ‘naturapolis’ at a lower premium, subject to the restriction that if care 
is received from an uncontracted care provider, the reimbursement will be smaller or zero, is it 
permissible for the Dutch care insurer to stipulate that the reimbursement will be smaller or zero 
if care is received from an uncontracted care provider in another Member State?

2. Can such a provision be reconciled with the free movement of patients, particularly as Dutch care 
insurers, for logical reasons, have less interest in concluding contracts with care providers in 
Member States other than Belgium and Germany, and less opportunity to do so?

3. Recital 4 of Directive 2011/24/EU provides that the transposition of that Directive into national 
legislation and its application should not result in patients being encouraged to receive treatment 
outside their Member State of affiliation. If a patient with a ‘naturapolis’ would receive a reduced 
or zero reimbursement for treatment by an uncontracted national care provider, while, according 
to the case-law of the Court of Justice (the van Braekel judgment), he would be entitled to a 
larger reimbursement if he made use in a planned manner of an uncontracted care provider in 
another Member State, does this, in the Commission’s view, constitute encouragement as 
referred to in Recital 4 of the Directive?


