Zníženie potravinového odpadu: opatrenia EÚ

Plytvanie potravinami zostáva jednou z hlavných prekážok na ceste k obehovému hospodárstvu. Získajte viac informácií o riešeniach navrhovaných Parlamentom.

Koncepcia životného prostredia s potravinovým odpadom, ľudia vyhadzujú potravinový odpad do koša a pripravujú ho na kompostovanie.
Plytvanie jedlom

Napriek tomu, že v EÚ žije viac ako 37 miliónov ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť kvalitné jedlo každý druhý deň, sa odhaduje, že že až okolo 10 % potravín, ktoré sú k dispozícii spotrebiteľom v EÚ, sa vyhodí.

Zníženie plytvania potravinami a potravinových strát sú dva hlavné ciele EÚ pri dosahovaní obehového hospodárstva do roku 2050.

Príčiny plytvania potravinami


Nedostatočné plánovanie nákupov a jedál, "menej vábne" ovocie a zelenina, impulzívne nákupy v dôsledku akcií v supermarketoch, nevhodná veľkosť obalov sú len niektoré z príčin plytvania potravinami v domácnostiach, ktoré tvoria väčšinu potravinového odpadu.

Štandardizované porcie a nadhodnotenie počtu hostí patria medzi príčiny plytvania potravinami v reštauráciách a stravovacích službách.

Podľa štúdie, ktorú vypracovala Európska komisia, je jednou z príčin plytvania potravinami aj označovanie dátumu spotreby na potravinách, napríklad "spotrebujte do" a "minimálna trvanlivosť". Zlepšenie označovania by potenciálne mohlo pomôcť znížiť plytvanie potravinami až o 10 %.

Prečo je dôležité znižovať plytvanie potravinami?


Zníženie plytvania potravinami je potrebné aj na boj proti zmene klímy. Predstavuje približne 16 % všetkých skleníkových plynov z potravinového systému EÚ. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) výroba a preprava potravín, ktoré sa neskôr vyhodia, predstavuje 8 % celosvetových emisií skleníkových plynov. Ak by sa potravinový odpad kategorizoval ako krajina, bol by treťou krajinou s najväčšími emisiami na svete. Znížením plytvania potravinami by domácnosti a podniky mohli ušetriť nemalé prostriedky.

Európska legislatíva na zníženie množstva potravinového odpadu


Medzi ciele stratégie "z farmy na stôl" (z anglického Farm to Fork) patrí jasnejšie označovanie dátumov a zastavenie ich nesprávneho používania a tým dosiahnutie zníženia plytvania potravinami. V rámci tejto stratégie bude Komisia skúmať aj straty potravín v celom potravinovom dodávateľskom reťazci.

Darovanie potravín je ďalším spôsobom, ako znížiť zbytočné plytvanie potravinami. Usmernenia EÚ o darovaní potravín boli prijaté v roku 2017 s cieľom uľahčiť zhodnocovanie a prerozdeľovanie bezpečných, jedlých potravín tým, ktorí ich potrebujú.

Okrem toho bola v roku 2019 prijatá spoločná metodika EÚ s cieľom merať plytvanie potravinami v každej fáze potravinového dodávateľského reťazca. Spoločná metodika uľahčuje monitorovanie a vykazovanie potravinového odpadu v celej EÚ.

Revízia rámcovej smernice o odpade

Komisia predložila návrh revízie rámcovej smernice o odpade v júli 2023 s cieľom viac znížiť množstvo potravinového a textilného odpadu. Medzi zmenami navrhuje záväzné ciele znižovania množstva odpadu na vnútroštátnej úrovni do konca roka 2030. V potravinárstve a výrobe by sa malo znížiť množstvo odpadu o 10 % a v maloobchode, reštauráciách, stravovacích službách a domácnostiach o 30 %.

V marci 2024 Parlament prijal svoju pozíciu k revízii. Parlament chce znížiť množstvo odpadu pri spracovaní potravín a výrobe aspoň o 20 % a v maloobchode, reštauráciách, stravovacích službách a domácnostiach aspoň o 40 %. Komisia by mala posúdiť, či by sa na rok 2035 mali zaviesť vyššie ciele (30 %, resp. 50 %).

Parlament prišiel s cielenými riešeniami na zníženie plytvania potravinami, ako je podpora "škaredého" ovocia a zeleniny, sledovanie nekalých trhových praktík, objasnenie označovania dátumu a darovanie nepredaných, ale spotrebovateľných potravín.
Anna Zalewska (ECR, Poľsko), spravodajkyňa pre legislatívu v Parlamente

Ďalšie kroky


Rokovania s Radou ukončí až budúci Parlament, ktorý bude zvolený v európskych voľbách 6. - 9. júna 2024.

Viac informácií o opatreniach EÚ týkajúcich sa odpadu:

Ďalšie informácie